30 Mart 2013 Cumartesi

Mercimekli bulgur corbasi.

Benim en büyük kurtaricimdir bu corba,düdüklüye attimmi 5 dakika da hazirdir tabii düdüklünün kapagi acilana kadar :)    Canimiz corba isteyince hemen yaparim,inanin kücük kizimdan dolayi denemedigim corba tarifi kalmadi ama en kolayi da budur yani :)  Herkesin bildigi ve herkes tarafindan sevildigi bu corbanin tarifi bulunsun istedim arsivde´, bilin ki bizde cok s1k piser sizede tavsiye ediyorum...
 

MALZEMELER:
  • 1 su bardağı mercimek.
  • 1 çay bardagi kalin bulgur.
  • 1 adet kuru sogan.
  • Siviyag.
  • Tuz,kurunane,kimyon ve limon.
  • Bir kasik karisik salca.
  • Yeterince su.


YAPILIŞI:
Sogan siviyagda kavrulur,salca eklenir salca da kavrulur.Sicak su ilave edilir ve mercimek ve bulgur eklenir.Düdüklü kapagi kapanir,herkesin tenceresi farklidir ve dilinden ancak sahibi anlar :) Ve pisirilir.Serviste bolca limon eklenir ve eksili,eksili yenir.Ayy agzim sulandi eksi deyince :)))
Afiyet sifa olsun dostlar...

27 Mart 2013 Çarşamba

Etli bezelye yemegi.

Herkese selam olsun arkadaslar,yaklasik on gündür ekmegi göre,göre gina geldi bana sizi bilemem :) Dedim söyle güzel bir yemek yayinlayayim da gözüm gönlüm acilsin.Hair bezelyeyinin mevsimi de yaklsiyorken iyi olur diye düsündüm nacizane. Gerci ben burada pek taze bulamasamda buzluktan aliyorum,konserve pek tercih etmiyorum.Gayette lezzetli zaten de severim kizlar ve hatta esim de sevmeye basladi.Insan esini severse onun sevdigi herseyi sever degil mi ama?  ;)
Neyse fazla uzatmayayim tarife gecelim hemen,gününüz hayirli gecsin insAllah...
 


Malzemeler:
  • Bir dolu kase bezelye.
  • Bir tane orta boy patates.
  • Bir kücük kase haslanmis et.
  • Bir adet kuru sogan.
  • Bir kasik karisik salca.
  • Yeterince su, tuz ve bir corba kasigi siviyag.
Yapilisi:
 Bezelyeler buzluktan cikinca bol ilik suda iyice yikanir,patatesler küp dogranir. Sogan küp dogranir siviyagda kavrulur,salcasi konur haslanmis etlerle birlikte patates ve bezelyeler atilir.Bir iki karistirilir ve ardindan üzerine cikacak kadar sicak su ilave edilir,varsa haslanmis etlerin suyundanda konur.Patates ve bezelyeler pisene kadar orta isida kaynatilir tuzu atilir.Aksama afiyetle sifa niyetine yenir.  :)

15 Mart 2013 Cuma

Kuru domatesli cevizli ekmek.

Bütün Ümmeti Muhammedin Cumasi mübarek olsun ve her ne s1kintiniz var ise Rabbim hayirlisiyla gidersin,her ne hayir dilekleriniz varsa da Rabbim hayirlisiyla versin insAllah.
Her Cuma geldigin de icimden ekmek yayinlamak geliyor,arsivimde yayinlanacak ve aklimda da denenecek bir cok ekmek var :) Bahar da geliyor ve yaza Allah'in izniyle kiz kardesimin dügünü var veee beeennn kilo vermem lazim nasil olacak bu is aklim basimda degil :) Bunlar aklima gelince atiyorum kendimi mutfaga ve ver elini ekmek yapmaya:)  Bu isin sakasi tabii kide:) Ama bir gercek var ki kilo vermem ;)   Neyse;gelelim asil meseleye bu güzel mi güzel lezzetli mi lezzetli ekmegimizin tarifine. :)
 


MALZEMELER:
  •  Yarim kilo un.
  • 20 gr yas maya veya bir paket kuru maya.
  • Yarim cay bardagi zeytin yag,yarim cay bardagi süt.(bu ikisi toplamda bir cay bardagi olsun)
  • 4-5 adet kuru domates.
  • Birazcik iri kirilmis ceviz.
  • Tuz,oda sicakliginda su.
Yapilisi:
Kuru domatesleri sicak suda yumusak olana kadar haslayin,kagit havluyla kurulayin ve ufak dograyin.Unu genis yogurma kabina koyun ortasini havuz gibi acin,yas mayayi elinizle ufalayin.Yag ve süt karisimini dökün tuzunu ekleyin yogurmaya baslayin,su miktarini azar azar ilave edin.Hafif ele yapisan kivamda olsun,iyice yogurun.Kuru domatesleri ve cevizi kattiktan sonra hamuru toparlayin ve mayalanmaya birakin.Mayalanan hamuru ikiye bölün ister kelepceli kaliba isterseniz tepsiye sekil vererek koyun ve en az yarim saat oda sicakliginda tekrar mayalanmasini saglayin.Önceden isitilmis firinda 200° kizarana kadar pisirin.Afiyet sifa olsun... Dostlar. :)

11 Mart 2013 Pazartesi

Ayvali kereviz haslama.

Sebzelerin bu halini büyük kizim cok seviyor,her zaman söyledigim gibi yineliyorum okuldan gelmeden önce haslamistim gelince severek yedi(k) :)
Ayvayi bu yil cok tükettik  cokta yumusak ve suluydular yerken insani bogmuyordu,en cok istedigim ayvali bir tarif var ama bir türlü deneyemedim.Ayva tatlisi! bir defa yapmistim rengi acik oldu gida boyasi kullanmadigimdan.Neyse insAllah denerim ;)  Kereviz zaten iyice vazgecilmezim oldu ve hepsi bir arada leziz bir alternatif oldu. Gelen misafirlerime de yapmak aklima geldi tarifi yazarken :) Bakalim tarife...
 


MALZEMELER:
  • Bir adet ayva.
  • Yarim bas kereviz.
  • iki adet havuc.
  • Tuz,limon ve zeytinyag (sizma)
Yapilisi:
Kereviz soyulur küp küp dogranir ve hemen limonlu suda bekletilir,ayva yikanir ve ayvada küp küp dogranir.Havucta ayni sekilde soyulur ve dogranir. Dogranmis sebzelerin hepsi tencereye konur,yarim bardak sicak su ve biraz zeytinyag konur ve kisik  ateste hic kapagini acmadan ve karistirmadan haslanir.Kontrol edip pistiginde ocagi kapatip tencere kendi kendine sogusun,servis tabagina alip üzerine limon ve sizma zeytinyag gezdirilir.Bence tuza ihtiyac yok ama isteyen serviste atabilir. :)  Afiyet sifa olsun...

5 Mart 2013 Salı

Ispanak sapi yemegi.

Otu cöpü seven biri olarak ispanaktan asla vazgecemiyorum,cok sükür ki kizlarim da ayni benim gibi. Burada pahali oldugundan mi yoksa ben köyde dümdüz ovalik ve havadar yerde yetistigimden mi? bilmiyorum ispanaga hic kiyamam.Yapragindan kac cesit yemek, börek,vs, kökünden corba,sapindan da bulgurlu yaparim. :) Hatta bu yemegi de sabah kahvaltiya yapmistim,simdi yazarken bilem canim cekti inanin. :)  Siz Türkiye'de olan arkadaslarima hatta herkese sesleniyorum "siz  hic ispanaga hasretlik cektiniz mi?" Kiymetini bilin lütfen.Gurbeti ben yasadim :(
 
 


MALZEMELER:
  • Bir büyük kase ıspanak sapı.
  • 1 baş soğan.
  • Bir cay bardagindan az bulgur.
  • 1 tatlı kaşığı kadar karışık salça.
  • Zeytinyağı.
  • Tuz, karabiber.
Yapilisi:
Ispanak saplarını güzelce temizleyip yarım parmak uzunluğunda doğrayın ve soğanları yemeklik kıyın.
Soğanı yağda yumuşayana kadar kavurup salçayı ekleyin. Bir süre de salçayla kavurup ıspanak saplarını ekleyip yine bir süre kavurun.Bulguru ekleyin bir iki cevirerek kavurun üzerini geçecek kadar su ve baharatları ekleyin ve bulgur  yumusayana  kadar pişirip ocaktan alın. Sıcak olarak  servis yapın.Afiyet sifa olsun...

1 Mart 2013 Cuma

HAFTA SONU EKMEGi (Ciabatta)

Cok sükür internetim oldu ve kavustum sayfama,insana gercekten aliskanlik yapiyor buralari :) Bunlari yazarken de arkada haberleri veriyordu kanal,Filistinli bir ailenin evi yikmis israil ve su anda evleri yok ve kurduklari cadirda yasamaya calisiyorlar :( Utandimda kendimden,  ki; bu sadece gösterilen duydugumuz,  bilmedigimiz daha neler var.Allah orada ki müslüman kadeslerimize yardim etsin,ahirette de bizlerden davaci etmesin insAllah. :( Dualarimizi eksik etmeyelim ins.
Bu aralar kendimi ekmek yapimina vermis bulunuyorum o kadar cok ekmek tarifi var ki hepsini sirayla yapmak istiyorum ins.Denemis oldugum bu ekmek aslinda italyanlarin yapmis oldugu ve damak tati ayni bize uyuyor. Hafta sonu geldi catti  annelere sesleniyorum burdan yarin kalkin ve evinizi missler gibi ekmek kokusu sarsin. :) Haydi göreyim sizi.  :D 




MALZEMELER:
  • 2 buçuk su bardagi beyaz un.
  • Bir  tatlı kaşığı yas maya.(veya kuru maya)
  • Yarim tatli kasigi tuz.
  • 3 corba kasigi süt.
  • 3/4 oda sicakliginda su.
  • 1 corba kasigi oda sicakliginda tereyag.
  • 1 corba kasigi zeytin yag.
Sekil vermek icin bir cay bardagi un ve irmik.

Yapilisi:
Genis yogurma kabina unu,tuzu,mayayi elinizle ufalayin hepsini karistirin.Ilik suyu,sütü,tereyagini ve zeytin yagini ilave ederek hamuru 10 dakika yogurun.Hamur cok yumusak ve  biraz da civik olucaktir.Ben tahta kepceyle döverek yogurdum.Hamuru kabarmasi icin oda sicakliginda 1 veya 2 saat kadar mayalandirin.Mayalanan hamuru tekrar yogurmadan kasikla un ve irmik karisimla kaplanmis yagli kagit üzerine koyun elinizi unlayarak sekil veriyoruz.Yumusak  ve mayalanmis oldugu icin fazla zorlanmiyoruz sekil veiriken.Tepside 45 dakika kadar mayalnmaya birakiyoruz.(yarimsaatte yeterlidir) Önceden isitilmis 200° firinda yaklasik yarim saat pisiriyoruz,pisirme süresi firina da bagli aslinda ama cabuk pisiyor.  :)  Ilk sicakligi cikinca ve dinlendikten sonra yemege doyamiyoruz :)  Afiyet sifa olsun anneler ve cocuklari bir de beyler...   :)