29 Nisan 2013 Pazartesi

Hindistan cevizli sekerpare.

Diyet aklima gelince serbetli tatlilarda gözümün önünde ucusur durur.Bu tatliyi tabii misafirim geldigi zaman yapmistim ki! fazla yemiyeyim diye,cünkü karari kaciyor bazen ;) Neyse size tavsiyem  misafir gelince yapmaniz,icine hindistan cevizi kattigim icin büyük kizimin pek hosuna gitmedi bir daha ki sefere orjinal tarifini yapicagima söz verdim.Gelecek olan misafirim icin tatlim hazir. :)
 
 

MALZEMELER:

  • 75gr tereyag.(oda sicakliginda)
  • Bir cay bardagi siviyag.
  • Bir cay bardagi seker.
  • Bir su bardagi hindistan cevizi.
  • Bir vanilya ve kabartma tozu.
  • Iki yumurta (sarinin birini ayir üzeri icin.)
  • Aldigi kadar un.(kulak memesi yumusakliginda olucak)
  • Üzerine findik.
Serbeti icin:
  • Iki bucuk su bardagi seker.
  • Üc su bardagi su,yarim limon.
Ilk olarak serbeti  koyulasincaya kadar kaynatin,limonu ekleyin sogumaya birakin.Ilik olarak dökülecek.
Hamur malzemeleri sirayla konulup yogurmaya baslanir ve unu azar,azar katilir  yumusak fakat ele yapismayan bir hamur hazirlanir.Hamurdan ceviz büyüklügünde koparilir ve hafif yaglanmis kenarli tepsiye dizilir.Üzerine yumurtanin sarisi sürülür ve findik yerlestirilir.180° önceden isitilmis firinda kizarana kadar pisirilir.Firindan cikan sekerparelerin ilk sicakligi ciktiktan sonra (yaklasik 5 dakika sonra) serbet dökülür.Üzeri baska bir tepsiyle örtülür ki serbeti iyice ceksin... Afiyet sifa olsun dostlarim...  :)

24 Nisan 2013 Çarşamba

Bulgur pilavi üzeri Kuzu incik.

Herkese hayirli günler diliyorum arkadaslar,yine seyrek tarif yayinlamaya basladim.Benim klasik bahar depresyonlarim diyelim  gitsin. :)   Yakin zamanda kuzu kestirmistik,kafamdan hep kuzu tarifleri döndü durdu sanki baska birsey düsünemez oldum. :) O tariflerden biri kuzu incigi herkes bilir,bulgur pilavi zaten bilindik ama ikisi birlesince harika bir ikili oldu. :) Buyurun tarife gecek...  :D
 

KUZU iNCiK iCiN MALZEMELER:

  • Bir kilo kuzu incik.
  • Iki dis sarimsak,iki kuru sogan.
  • 3 adet patates.
  • Biber ve domates salcasi.
  • Yeterince su,tuz,kekik,karabiber.
  • Yapilisi:
    Etleri iyice yikadim, kizmis teflon tencerenin icine attim ve papatesleri,sarimsagi,sogani da attim.Diger taraftan salcayi suda eritip etlerin icine döktüm tuzunu baharatlarini da attiktan sonra kisik ateste etler iyice pisene kadar kaynattim:
BULGUR PILAVI iCiN MALZEMELER:

  • Bir su bardagi pilavlik bulgur.
  • Bir tane kuru sogan.
  • Bir corba kasigi karisik salca.
  • Yeterince su,tuz,siviyag,karabiber.

    Yapilisi:

    Soganlar yagda kavrulur bulgurlar eklenir ve iyice kavrulur,salcasi eklenir karabiberi de konur.Sucuklari da dogranir suyuda eklenir,ocagin altini kisilir ve demlendirilir.Servis yaparken tabakta birlesince harika bir lezzet.Yanina salata veya cacik harika bir ögün.AFiYET SiFA OLSUN DOSTLAR...

18 Nisan 2013 Perşembe

AMASYA'NIN YAKASAL BÖREGi.


Herkese hayirli Cumalar diliyorum,günler birbirini kovalayip duruyor ve ben zamani yakalayamiyorum,gerci kimse yakalamamis.AnI yasamak gerek diyorum zaman ve ömür akip gidiyor biz Rabbimize hayirli bir kul olmak icin ugrasirsak zamanimizda bereketlenir ins.
Yine hafta sonu geldi ve sabah kahvaltilar senlensin isterseniz bu güzel,yöresel tarifi denemenizi tavsiye ediyorum.Bizim cekirdek ailemiz cok sevdi,Allah agzimizin tadini bozmasin ve verdigi nimetlerin suuruna varip sükür etmeyi bizlere nasip etsin ins...
 


MALZEMLER:

  • 3 bardak un
  • 2 yumurta
  • 2 kaşık oda ısısında tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
  • Un, su ve tuzla hamuru yoğurup 10 dakika dinlendirin
    Hamur açabildiğiniz kadar açıp yumuşak tereyağını her yerine sürün.
    Açtığınız yufkayı rulo yapın ve üç eşit parçaya bölün.
    Parçaları tekrar beze haline getirin, en büyük tavanızın büyüklüğünde açın.
    İlk açtığınız bezeyi tavanıza serin ve  (ben burada arasina peynir koydum)diğer bezeyi de açıp tavaya yerleştirin.
    İki kat açılan yufkaların üzerine iki yumurtayı çırpıp dökün. Dikkat edin yumurta bezelerin dışına taşmasın. Taşarsa çok fazla sorun olmaz ama taşmaması daha iyi olur.(ben tasirdim)  :)
    Diğer bezeyi de açıp en üste yerleştirin. Üzerini yağlayın ve kısık ateşte döndürerek pişirin. Börekleri ocak üzerinde pişirme yöntemi çok güzel sonuç veriyor ama alışık olmayan için oldukça yorucu.
    Altının sık sık kontrol ederek kızartın ve tersini çevirin. Bir tarafı kızarıp çevirdikten sonra üzerine yumuşak olması için kapak kapatarak pişirin. Altı üstü kızarınca dilimleyip ılık servis yapın.AFIYET SiFA OLSUN.. 
Tarifin kaynagi .lavantin  arkadasima tesekkür ediyorum...

14 Nisan 2013 Pazar

Bakla yemegi.

Herkese hayirli haftalar olsun herkese,gecen gün Türk bakkalinda görmüs arkadasim ben de hemen esimi gönderdim aldi bakla.Gurbette en cok neyi özlüyorsun diye sorsalar, hic düsünmeden 'bakla' derdim.Ben alismisim dalindan koparim hemen tencereye atmaya,almaya aliyoruz nefsimizi körlüyoruz ama aradigim o tat yok.Neyse ELHAMDÜLILLAH deyip halimize sükür etmek gerek. Ben tarife geciyorum, :)
 


MALZEMELER:
  • 500 gr taze bakla
  • 1 baş kuru soğan
  • 1 kaşık domates biber karışık salça.
  • Zeytinyağı,tuz ve az miktarda su.
YAPILISI:

Baklalari ayiklayip limonlu suda bekletin ki;kararmasin.Sogani dograyip zeytinyaginda kavurun salcayi ekleyin ve kavurmaya devam edin.Baklalari atip bir iki cevirip suyunu tuzunu  ilave edin,kisik ateste kaynatin.Baklalar yumusayana kadar pisirin,soguduktan sonra yanina sarimsakli yogurtla servis yapin.Afiyet sifa olsun dostlar...

7 Nisan 2013 Pazar

Meyveli krep.

Hayirli bir hafta olsun ins herkese,haftaya tatli birseyle baslamak istedim.Ne demisler?tatli yiyelim tatli konusalim,degil mi?Benim gibi tatliyi sevenlere hersey bahane aslinda,hafta basi,hafta sonu,Cuma mübarek gün,bugün evdeyim en iyisi bir tatli yapayim,bunlar sadece bir kac tanesi :) Isi tatliya baglayip tarife geciyorum ;)
 
 
 
MALZEMELER:
  • 1 su bardağı süt
    1 su bardağı un
    1 adet yumurta
    1 çay kaşığı tuz
  •  
Yapilisi:
    1.  Tüm malzemeleri iyice karıştırıyoruz.
    2. Karışımı buzdolabında 15 dakika bekletiyoruz.
    3. Teflon tavaya çok az yag koyup kizdiriyoruz.
    4. Krep hamurundan küçük bir kepçe alıp önlü arkalı pişiriyoruz.
    5. Sos icin.
    6. Bir su bardagi konserve visne suyu ve bir kac visne(konserve)
      • Konserveden suzdugunuz visne suyu.
      • Iki yemek kasigi nisasta ve üc yemek kasigi seker.
      • Kisik ateste koyulasana kadar ve devamli karistirarak pisirin.
      • Krepi rulo seklinde sarin ve dik sekilde servis tabagina koyun,pisen sosu üzerlerine sicakken dökün.Afiyet sifa olsun. :)


Armutlu krep icin:
Krepleri pisirip icine kücük dogradigimizbir adet armut ve bitter cikolatayi koyup bohca kapatir gibi kapatiyoruz ve  cikolata eriyene kadar firinliyoruz.Servise hazirdirlar. AFIYET SIFA OLSUN...

1 Nisan 2013 Pazartesi

DEREOTLU MAYASIZ POGACA...

Bu fotografi görünce icim aciyor,cünkü resmi cekerken balkon kapisina ayagimin arka kismi s1k1smisti.Ne kadar cok canim acidi anlatamam size inanin gözlerim karardi,ama yine de cekmistim resmi.Meslek aski buna deniyor galiba? :)
Kalhvaltiya yapmistim ve hafta sonuydu :) Neyse; dereotunu bu tür mayasiz pogacalara cok yakistiriyorum ben.Hani degisik bir alternatif isterseniz tavsiyemdir denemek isteyenlere. :)

 
 

MALZEMELER:
  • Iki yemek kasigi tereyag veya margarin.
  • Yarim cay bardagi zeytinyag.
  • Bir corba kasigi sirke.
  • Bir paket kabartma tozu.
  • Iki yumurta (bir tane sari üzeri icin ayrilcak)
  • Tuz,susam ve cörekotu,bir iki dal dereotu.
  • Aldigi kadar un (kulak memesi yumusakliginda olucak.
Yapilisi:
Oda sicakliginda tereyag,siviyag ve yumurtalar, tuz,sirke karistirilir.Azar,azar un ilave edilir,kabartma tozu konur ve ele yapismayan bir hamur elde edene kadar un ilavesi yapilir.En son ufak dogranmis dereotu katilir ve 10 dakika dinlendirilir hamur. Mandalina büyüklügünde koparilir tepsiye dizilir,üzerine yumurta sarisi sürülüp susam ve cörekotu serpilir  200° önceden isitilmis firinda pisirilir....  AFIYET SIFA OLSUN DOSTLAR...