26 Aralık 2013 Perşembe

Eksi mayali ekmek.

Kis gelince ben de bir ekmek sevdasi baslar,hem lezzetli hemde tipki annemim o miss gibi ekmeklerini bir nebze de olsa hatirlamak icin.Yanina tereyag ve cay olduktan sonra baska da katik aramayiz.:) Hazir hafta sonu da yaklasiyorken ev halkina missler gibi ekmek pisirin derim ben,tavsiya benden denemesi sizden. :) Hadi bakalim simdiden hayirli cumalar diliyorum ve huzurlu hafta sonlari. :)
 
 



MALZEMELER:
2 su bardagi kadar eksi maya
2 su bardagi kadar sicaga yakin su(su gerekirse dahada eklenmelidir)
1 gr toz maya
500 tam bugday unu
200,300 gr beyaz un
200,300 gr cavdar unu
2 tatli kasigi tuz
YAPILISI:Bir gece önceden hazirlanan maya yogurma kabina alinir üzerine tuzu eklenir diger bir tarafta 1 su bardagi kadar suya bir gr toz maya eklenip eritilir yeterince un yogurma kabina alinir ve azar azar su eklenerek ele yapismayan bir hamur yogrulur.yogurma kabinin agzi kapatilarak ilik bir artamda 3,4 saat mayalandirilir.Firin 250 derecede isitilmaya baslanir icine firina girebilen tencere kapagi ile yerlestrilir ve isinmaya burakilir.Mayalanan hamura hafif hareketlerle sekil verilir bir beze bolca un serpilip üzerine yerlestirilir,tencere iyice isininca dikkatlice firindan cikarilir ve bezden ters cevrilerek hamur tencereye burakilir burada jilet veya hamur icin özel kesme aparati ile cizikler atilir ve sogutmadan sicak kapagi kapatilip tekrar firina verilir yanina sicaga dayanikli bir kaseye su konup yanina burakilir ve firin kapatilip derecesi 210 a indirilir ilk 30 dakika kapagi ile daha sonrada 20 dakika kapaksiz firinda pisirilir.bu süre zarfinda ekmegimiz güzel kabarmis ve kizarmis olacaktir.Afiyet olsun.


Tarif arkadasim  Seval'e ait.

6 Aralık 2013 Cuma

Nutellali topkek.

Hayirli Cumalarimiz olsun arkadaslar,bana göre  Sonabahar ve kis denince aklima bu kücük kekcikler veya elmali tarcinli kurabiyeler gelir.Mutfagimda da cokca piser zaten,hatta yarin yine pisecek. :) Akliniza hayalinize nasil gelirse hepsi denenmis ve test edilmistir.Bu tarifte onlardan birisi,gecen kis yapmistim yayinlamak bu güne kismetmis.Yarin yapilacaklar da gelecek yila yayinlarim artik :) bazen tatli ister hani insan ve gözü döner,pismis kekin üzerine nutella sürer ya hani? hah iste bu o tarif,yanliz ikisi de birlikte pisiyor.Eger ikindi vakti ise yemekten önce kahve icerim ben,kahvemin yanina bir tane veya aksam vakit gecmistir iciniz kiyilir cayin yanina bir tane alayim dersiniz;tamam iste bu topkekler birebir sifa gibi gelir. :D Haydi hanimlar kendinizi simartin artikin beya. :)) 
 
 

MALZEMELER:

  • Üc yumurta.
  • Bir bardak seker.
  • yarim bardak siviyag.
  • Bir bardak süt.
  • Bir vanilya ve kabartma tozu.
  • Üc kasik nutella.
  • Aldigi kadar un,
Yapilisi:
Yumurta ve seker iyice cirpilir ardindan vanilya süt ve siviyag eklenir,un ve kabartma tozu elenir karisima eklenir .Kaliba kek kaliplari yerlestirilir ve kek kasik yardimiyla bölüstürülür, üzerlerine yumusamis nutella kasik yardmiyla paylastirilir ve kürdan yardmiyla hafif karismasi saglanir.180° önceden isitilmis firinda kizarana kadar pisirilir.

3 Aralık 2013 Salı

ET YAHNiSi...

Bizim evde herkes et oburdur,kizlar her cesidini sevmese de izgara ve yahniye  bayilirlar.Ekmegi bandira,bandira yencek cinsten,kis geldi kilolar da geliyor ama yine de tadinda birakmak gerek.;) Allah herkese agiz tadi versin ins.Arkadaslar sizlerden dua istiyorum,duaniza beni de katin.Dua eder ve dua beklerim...



MALZEMELER:
  • 500gr kemiksiz dana et.
  • 8,9 arpacik sogan.
  • Bir'er corba kasigi birber ve domates salcasi.
  • Tuz,karabiber ve su.
Yapilisi:
  • Etler iri parcalara bölünür,haslanir.Az siviyag ile arpacik soganlar sotelenir,salca eklenir haslanan etler katildiktan sonra bir iki defa cevrilerek kavrulur.Bir'er bardak sicak su ve haslanan et suyu, tuzu eklenir kaynatilir.Etler önceden haslandigi icin cok fazla kaynatmayin.Pistikten sonra üzerine karabiber serpilir.Servise hazirdir.Afiyet olsun...